Specialiame „Ko gydytojai tau nepasako“ leidinyje „Mitai ir tiesa apie tai, ką valgome“ galite rasti interviu su „Biofirst“ klinikos gydytojais, kuriame rašoma, kad šiandien būtų sunku rasti žmogų, kuris džiaugtųsi puikia sveikata ir gera savijauta. Dėl nesibaigiančių negalavimų kaltiname nusilpusią imuninę sistemą, aplinkos užterštumą, net genetinį polinkį neatsparumui ligoms, tačiau nepagalvojame, kad sveikatos sutrikimai gali būti tiesiogiai susiję su maistu, kurį vartojame. Apie maisto netoleravimą pasakoja „Biofirst“ klinikos gydytoja Jadvyga Kolaitienė.

Ar maisto netoleravimas ir alergija yra tas pats?

„Nereikėtų painioti maisto netoleravimo ir alergijos maistui. Maisto netoleravimas, priešingai nei alergija, iš karto nepasireiškia – jo požymiai gali išryškėti po kelių dienų ar dar vėliau.“

Kam reikėtų atlikti maisto netoleravimo testą?

„Žmonėms, varginamiems lėtinių ligų, sergantiems astma, besiskundžiantiems reumatu, virškinimo sutrikimais, silpnumu, lėtiniu nuovargiu, nutukimu, depresija, nemiga, migrena, susilpnėjusia atmintimi ar koncentracijos stoka. Netgi knarkimu.“

Kokie yra maisto netoleravimo požymiai?

„Netinkamai maitinantis, organizmui daroma žala – neigiamą poveikį greičiau pajunta silpnesni organai, kyla grėsmė išsivystyti lėtinio pobūdžio negalavimams. Labiausiai paplitę maisto netoleravimo simptomai: spazmai pilve, tinimai, tamsūs ratilai po akimis, viduriavimas, sausas kosulys, nemalonus sausumo pojūtis burnoje, galvos skausmas, skrandžio sutrikimai.

Kodėl lieknėjantiems rekomenduojama atlikti maisto netoleravimo testą?

„Jeigu laikotės dietos, renkatės nekaloringą maistą, stengiatės valgyti mažomis porcijomis, vengiate užkandžiauti vakarais, o svoris vis tiek nekrenta, gali būti, kad vartojate netinkamą maistą. Tokiais atvejais, kai pasibaigus dietai pasireiškia ,,jo – jo“ efektas t. y. sugrįžta visi numesti kilogramai arba priaugate dar daugiau svorio taip pat kaltas netinkamas maistas.“

Kaip atliekamas maisto netoleravimo testas?

„Tai greita ir neskausminga procedūra, nereikalaujanti jokio išankstinio pasiruošimo. Tyrimo metu specialiu jutikliu liečiami rankose esantys aktyvūs taškai, o informacija iškart matosi kompiuterio monitoriuje. Į programą yra įvesta 200 skirtingų rūšių maisto produktų ir gėrimų. Taip dirbtinai sukuriama būsena, tarsi to produkto būtumėte ką tik valgęs. Taigi, atlikus išsamų 1 – 1,5 val. trukmės 200 maisto produktų ir gėrimų apimantį tyrimą ir analizę yra nustatoma, kuriuos produktus galima vartoti, o kurių derėtų atsisakyti.Tokiu būdu galima pašalinti ligos priežastį, o ne slopinti sukeltus simptomus.

Maisto netoleravimo testas Kaune, BIOFIRST klinikoje, atliekamas Dr. Folio metodu, naudojant modernų vienintelį Baltijos šalyse ,,Dermatron CLS 3D“ aparatą, kurį sukūrė ,,Pitterlig“ instituto mokslininkai iš Vokietijos.“

Individualios mitybos rekomendacijos

raktas į sveikesnį gyvenima - vitulskiai - dietologė„Maisto netoleravimo testas kartais gali atskleisti netikėtų faktų. Pavyzdžiui, jūs labai mėgstate paukštieną, o testas parodo, kad organizmas jos netoleruoja. Kiekvieną rytą pradedate puodeliu kavos su pienu? Gali būti, kad ir kava, ir pienas organizmui – nepriimtini. Dėl maisto netoleravimo kartais tenka atsisakyti net lietuviškų obuolių ar daržovių. Pakeisti nusistovėjusius mitybos įpročius, be abejo, nėra lengva. Todėl kartu su testo išvadomis klinikos specialistai pateikia ir rekomendacijas, kad būtų kuo lengviau pereiti prie kito režimo Pasitaiko, kad nustojus vartoti netinkamą produktą, organizmas išsivalo ir maisto toleravimas pasikeičia, tad draustą produktą vėl galima pradėti saikingai vartoti.“

„Esu pastebėjusi, kad pradėję maitintis pagal rekomenduotą mitybos planą, pacientai džiaugiasi ne tik pastebimai dailėjančiomis kūno linijomis, bet ir gražesne bei lygesne oda, geresne nuotaika, energijos antplūdžiu.“ – „Biofirst“ klinikos gydytoja dietologė, medicinos mokslų daktarė Rūta Petereit

„Biofirst“ klinikoje Merūnas ir Erika Vitulskiai atliko maisto netoleravimo testus, pagal kurią gydytoja dietologė R. Petereit jiems sudarė individualias mitybos programas.